Eikenhouten vloeren aanleggen

Eiken vloer aanleggen: waar let ik op?

Het leggen van een houten en dus ook eikenhouten vloer is een klusje dat u zelf kunt uitvoeren of kunt laten uitvoeren. Hoe dan ook: indien u de vloer laat aanleggen is het belangrijk om alvast met een aantal puntjes rekening te houden. Eikenhout is robuust en gaat dus flink wat jaar mee. Als u voor eikenhout kiest, weet u zeker dat u een vloer heeft liggen die én tegen een stootje kan én er nog eens fantastisch uitziet. Benieuwd? Hieronder leest u meer over het aanleggen van een eikenhouten vloer en wat daar zoal bij komt kijken. Laat u inspireren! En wie weet ligt er binnenkort ook een nieuwe eikenhouten vloer in uw woning of bedrijfspand.

Welke soort kiest u?

‘De’ eikenhouten vloer bestaat eigenlijk niet. Er zijn namelijk allerlei verschillende afwerkingen en stijlen waaruit het eikenhout kan bestaan. Op het gebied van houtkleuren en natuurlijke afwerkingen is eikenhout in alle kleuren te bestellen: van licht, oplopend tot oranjekleurig en bruin tot zwart en uiteindelijk grijs. U zult denken: ‘Grijs? Dat is toch geen mooie kleur?’. Maar niets is minder waar. Juist een grijze vloer doet het goed in moderne inrichtingen en kan dankzij de natuurlijke, maar eveneens neutrale kleur zorgen voor een rustpunt in uw woning.

 

Eikenhouten vloeren hebben een stijlvolle en robuuste uitstraling

De keuze voor het type vloer

Dan wordt het tijd om voor het type eikenhouten vloer te kiezen. Ook hier is er namelijk keuze uit een breed en divers aanbod. Dit zijn:

Massief

Massief eiken vloeren (bijvoorbeeld van Frans eiken) is een harde vloer die een zeer duurzame kwaliteit heeft. Een massieve vloer is precies wat het is: de planken zijn niet dunner gezaagd of bestaan uit meerdere laagjes. Massieve planken kunnen zeker 20 mm dik zijn en tot wel 20 cm breed.

Multiplank

Multiplank is een soort combinatie tussen een massieve vloer en parket of laminaat. Een vloer van multiplank heeft een stevige toplaag die van dezelfde kwaliteit is als massief eiken, daaronder zitten de laagjes van andere houtsoorten. De toplaag varieert weliswaar in dikte, maar kan altijd bewerkt of geschaafd worden. Voordeel: vloerverwarming kan onder een vloer van multiplank worden aangelegd.

(lamel)parket

Lamelparket lijkt op multiplank, alleen worden hier de onder de toplaag dwarsgeplaatste houten lamellen gelijmd. Door die laagjes wordt de natuurlijke werking van het eikenhout geminimaliseerd, waardoor het risico op het kromtrekken of uitzetten van het hout wordt beperkt.

Matcht de vloer met uw interieur?

Tot slot: matcht de vloer wel met uw interieur? Een eikenhouten vloer geeft een sterk natuurlijk karakter aan uw woning. Anderzijds is eikenhout een makkelijk type vloerbedekking en past eigenlijk in vrijwel ieder woning. Dankzij de verschillende afwerkingen, het aflakken of de kleur die het eikenhout heeft gekregen door het roken of logen heeft u altijd een vloer die in meerdere interieurs een plekje heeft.

 

Scroll naar top