Massieve vloeren zijn ontzettend populair. En niet voor niets! Ze geven uw woning een levendige, karakteristieke uitstraling. Door de natuurlijke look van het hout brengt u er een warme, authentieke sfeer mee in huis. Ook zijn grenen vloeren betaalbaar in de aanschaf en gemakkelijk in het onderhoud. Een prima vloertje dus! Wilt u een grenen vloer aanleggen in uw huis? Dan zijn er een aantal dingen waarop u moet letten. We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje gezet.

Een zachte houtsoort

Voordat we ingaan op de aandachtpunten voor het aanleggen van een grenen vloer, eerst wat informatie over de kenmerken van deze massieve vloersoort. Kenmerkend aan grenenhout is dat het relatief zacht is. Zachter dan andere massieve houtsoorten, zoals bijvoorbeeld eikenhout. Doordat er gemakkelijk lichte beschadigingen in de zachte structuur van het oppervlak ontstaan, krijgt de vloer al snel veel karakter. En dat is nou precies de charme ervan! Alsof er al jarenlang op de vloer geleefd is. Ook goed om te weten: omdat grenen niet zo zwaar is, laat het zich eenvoudig bewerken met olie of lak. Of kies er voor om de vloer in een unieke kleur te verven, ook leuk! 

grenen vloer aanleggen

 

Het aanleggen van een grenen vloer

Een grenen vloer is een massieve vloer. Dat betekent dat de vloer niet uit meerdere lagen bestaat, maar uit één stuk hout. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat u er rekening mee moet houden dat de vloer in de zomer en winter enigszins ‘werkt’. Dit komt door temperatuurverschillen en de luchtvochtigheidsgraad. Hoe stabieler deze is, hoe minder de vloer krimpt of uitzet. Een luchtvochtigheidsgraad tussen de 55 en 65 procent is het beste voor een werkende vloer. Houd er bij aan aanleggen van uw grenen vloer dus rekening mee dat de vloer kan uitzetten en krimpen. Het beste speelt u hierop in door zo’n 15 millimeter expansieruimte rondom de vloer vrij te laten. Zo heeft de vloer voldoende ruimte om uit te zetten en te krimpen.

Zwevend of vast verlijmd?

Een ander aspect om over na te denken bij het aanleggen van een grenen vloer, is of u de vloer zwevend of vast verlijmd wilt leggen. De keuze hiervoor is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Een voordeel van een zwevende vloer is dat deze eenvoudig te verhuizen is. Vooral als u een huurwoning hebt is dit een goede optie. Indien u verhuist, neemt u de vloer gewoon met u mee. Met een vast verlijmde vloer is dit iets lastiger, maar dit biedt daarentegen wel weer andere voordelen. Het voordeel van vast verlijmen is dat het hout één wordt met de ondervloer. Hierdoor voelt de vloer heel robuust aan én het werkt geluiddempend. Inspiratie nodig voor uw nieuwe vloer? Neem eens een kijkje in onze webshop. Keuze genoeg!