Eiken vloer langer meegaan

Hoe gaan mijn eiken vloeren langer mee?

Eiken vloeren zijn een fraaie aanvulling op ieder interieur. Het natuurlijke materiaal en de warme uitstraling geven een bepaalde sfeer die niet te evenaren is met een andere type vloer. Wanneer u een eiken vloer koopt wilt u daarom ook dat deze nog lang meegaat. U heeft mogelijk gehoord dat een houten vloer kwetsbaar is en veel onderhoud vergt. In dit blog leest u hoe uw eiken vloer een leven lang meegaat zonder dat u excessief onderhoud hoeft te plegen. Het toverwoord kunnen we alvast verklappen: regelmaat.

Waar kan een eiken vloer niet goed tegen?

Voordat we kijken naar de methoden die u in kunt zetten om de levensduur van uw eiken vloer te verlengen, willen we u eerst wat meer vertellen over de dingen die u beter kunt voorkomen. Omdat hout een zachter materiaal is, is het vatbaar voor schurende deeltjes die op de vloer terechtkomen, zoals het zand dat onder uw schoenen zit. Zanddeeltjes kunnen zich in de vloer schuren, waardoor de toplaag van het hout beschadigd. Vocht kan ook een probleem vormen. Hout en plotselinge temperatuurwisselingen zijn bovendien ook geen goede combinatie.

Voorbereidingen treffen en onderhoud plegen

Voordat u een eiken vloer gaat leggen of veel tijd verspilt aan het onderhouden, dient u er eerst voor te zorgen dat de omstandigheden in de kamer goed zijn. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten. Met een gemiddelde van 55% zit u goed. Is uw kamer te vochtig of juist te droog? Dan kunt u een luchtontvochtiger of -bevochtiger aanschaffen. Zorg er ook voor dat plotselinge temperatuurwisselingen niet te vaak voorkomen. Draai de verwarming niet ineens omhoog, maar bouw dit geleidelijk op, zodat het hout hier aan kan wennen.

Het onderhouden van een houten vloer komt neer op regelmatig lichte schoonmaakwerkzaamheden verrichten. Een aantal keer per week stofzuigen of dweilen is voldoende om de vloer schoon te houden en schurende zanddeeltjes weg te houden van de vloer. Doet u dit regelmatig, dan gaat uw eiken vloer nog lang mee. Vraag bij het kopen van een houten vloer altijd welk schoonmaakmiddel geschikt is voor uw vloer.

Meer weten? We helpen u graag

Wilt u meer weten over het onderhouden van een eiken vloer, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw eiken vloer weer nieuw leven in te blazen? We hebben bij Trend Vloeren veel ervaring met verschillende soorten vloeren en onderhoudsmiddelen. Neem contact met ons op!

Scroll naar top