Vloeren en afwerkingen

Inspiratie: de verschillende afwerkingen voor vloeren

Wanneer u een vloer koopt, koopt u zelden een vloer in zijn natuurlijke staat. Vaak wordt de vloer ook nog in een bepaalde stijl of kleur afgewerkt. Zeker met houten vloeren zijn er vele mogelijkheden: een vloer kan in de was worden gezet, gebeitst worden of geschuurd en geboend. Al deze verschillende afwerkingen hebben invloed op het uiterlijk van de vloer en wat voor plek deze in uw interieur inneemt. De afwerking kan bijdragen aan de duurzaamheid van de vloer, maar tevens aan de bepaalde stijl die u ze wilt uit laten stralen. Bent u benieuwd naar de verschillende afwerkingen? Wij helpen u op weg in dit nieuwe inspiratieblog.

Logen

Logen is een manier van behandelen die het hout een sterk robuuste uitstraling heeft. Hoe logen in zijn werk gaat? Door het hout te behandelen met een bepaald soort zuur, ontstaat er een zeer robuust en ‘rauw’ uiterlijk van het hout. Het eikenhout reageert hier positief op en geloogd eiken staat dan ook bekend door de duidelijk zichtbare nerven. Dit effect kan nog eens versterkt worden door het hout vervolgens te laten ‘borstelen’. Hierbij wordt het zachte hout tussen de harde nerven weg geborsteld. Hierdoor worden de nerven in het hout nóg beter zichtbaar.

Soorten afwerkingen vloeren

Roken

Vloeren die ‘gerookt’ zijn, hebben een donkere en mooie robuuste kleur. Met name eikenhouten vloeren worden van oudsher gerookt. Voorheen gebeurde dit altijd met ammoniak, echter is ammoniak erg schadelijk voor de gezondheid. Daarom vindt u gerookte eikenhouten planken en vloerdelen vaak onder de noemer ‘pigment gerookte vloer’. De vloeren worden niet daadwerkelijk meer gerookt, maar bewerkt met een kleurstof. Toch blijft het gerookte effect sterk aanwezig.

Olie en aflakken

Een populaire afwerking voor uw vloer die tevens zorgt voor een beschermende laag is het aflakken van uw vloer. Dit kan met speciale lak en olie.

  • Olie: (op basis van lijnzaad) is de oudste natuurlijke manier om de vloer te behandelen tegen vuil en deels tegen water en vocht. De olie gaat in de poriën en nerven van het hout zitten waar het verhardt en stevigheid aan het parket geeft. Een vloer die geolied is, moet echter wel regelmatig opnieuw in de olie worden gezet (ongeveer elke drie maanden)
  • Lak: Iets sterkers dan olie is lak. Hierdoor krijgt uw vloer helemaal een sterke laag. Deze ‘coating’ voor uw parket of massief houten vloeren kan gebruikt worden op drukke vloeren. Kantoren, keukens of de woonkamer waar uw kinderen rondrennen: een gelakte vloer gaat lang mee. U kunt bovendien kiezen uit verschillende soorten lak die uw vloer een glanzend of juist een mat uiterlijk geven.

Wax

Wilt u uw vloeren een glanzend laagje geven, dan is wax gemaakt van bijenwas een stijlvolle optie. Wax kunt u makkelijk zelf aanbrengen, echter heeft u hier wel een boenmachine voor nodig. Dit apparaat ‘boent’ de wax stevig in de vloer, wat zorgt voor een glanzend effect.

Scroll naar top