Eikenhout heeft verschillende kenmerken

Kenmerken van een eikenhouten vloer

Eikenhouten vloeren worden echt gekoesterd tegenwoordig. De robuuste uitstraling en het mooie, volle uiterlijk alsmede de opties om dit type hardhout te bewerken maken de vloer razend populair. Hoe komt dat eigenlijk? En wat zijn de verschillende kenmerken van de eikenhouten vloer. Interesse? In dit blog leest u meer over de kenmerken en opties voor het leggen van een eikenhouten vloer. Of dit nu parket, duoplank of een vloer van massieve balken is: eikenhout past in verschillende settings.

Chique en karakter

Eikenhout wordt al eeuwenlang gezien als hout met een luxe en robuuste uitstraling. Dat is ook niet vreemd, want het hout is ijzersterk en kan, ondanks de hardheid, makkelijk bewerkt worden. Meubels en ook vloeren van eikenhout gaan tientallen, zo niet honderden jaren mee. Een echte kwaliteitshoutsoort dus. U vindt bewerkingen van eikenhout dan ook terug in zowel woningbouw (oude draagconstructies van gebouwen) als de moderne toepassing van eikenhout in meubels (met name tafels) en de vloer. Als vloer kan eiken in de vorm van massief hout worden aangelegd, parket, duo vloer en laminaat. Al wordt bij die laatste niet gebruikgemaakt van écht hout, maar een laag die het uiterlijk van eiken heeft.

 

Een eiken vloer kan prima in de slaapkamer

Licht of donker

Eiken (en dan met name het Europees eikenhout) is te herkennen aan een lichte kleur. De nerven zijn over het algemeen recht en volgen de lengte van de boom. Vergeleken met bijvoorbeeld grenen of andere lichtere houtsoorten heeft eikenhout zelden noesten of andere opvallende plekjes. Ideaal dus om een vloer van eikenhout te combineren met een strak, modern interieur. Tot slot kan het eikenhout zo behandeld worden dat het een donkere of juist lichte kleur krijgt. Dit noemen we ook wel logen of roken van het hout en zorgt voor een unieke uitstraling.

Eikenhout kan tegen een stootje

Eikenhouten vloeren kunnen prima tegen een stootje. Dat betekent dat butsen, kuiltjes of beschadigingen nauwelijks voorkomen. Wanneer u iets laat vallen weet u vrijwel zeker dat dit tot weinig of geen beschadigingen aan uw eikenhouten vloer leidt. Hoewel we vaak denken dat eikenhout een dure soort vloerbedekking is, hoeft dit zeker niet zo te zijn: eikenhout is er dan ook in verschillende prijsklassen. Zo vindt u altijd wel een eikenhouten vloer naar uw smaak en budget.

Makkelijk onderhoud

Indien goed onderhouden kan een vloer van eikenhout zonder problemen dus een groot aantal jaar mee. Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u het hout in verschillende kleuren en stijlen afwerken. Bijvoorbeeld door het een keer in het jaar goed in de boenwas te zetten. Zo heeft u eigenlijk geen omkijken meer naar uw vloer. Let wel op met veel vocht: indien u iets knoeit, kunt u dit maar beter meteen opruimen als de vloer geen behandeling met olie of wax heeft gehad. Afhankelijk van uw soort houten vloer kan vocht in de vloer trekken en kringen achterlaten.

 

 

 

Scroll naar top