Luchtvochtigheid en de houten vloer

Luchtvochtigheid en de houten vloer

Hout leeft. Hout werkt. Twee uitdrukkingen die aangeven dat hout kan krimpen en uitzetten. En dat doet het onder invloed van vocht. Vochtig hout zet uit, droog hout krimpt. Dat is niet alleen te merken aan een houten vloer, maar ook aan een houten (buiten)deur die soms wel en soms niet klemt.

Luchtvochtigheid

Lucht is een mengsel van verschillende gassen, onder andere stikstof, zuurstof en waterdamp. De hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten, is beperkt. Boven een bepaalde hoeveelheid gaat waterdamp condenseren. Warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht, daarom vindt er het eerst condensvorming plaats op koude oppervlakken, zoals een koud raam. Ook de luchtdruk heeft invloed op de hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. Lucht met een lage druk kan minder waterdamp bevatten dan lucht met een hoge druk. Het gaat dan om een zeer hoge of lage luchtdruk en voor het binnenklimaat in huizen en andere gebouwen is die invloed te verwaarlozen.

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid is de verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is en de hoeveelheid die er maximaal in zou kunnen. Bij een temperatuur van 20 graden kan de lucht maximaal 17,28 gram per kubieke meter waterdamp bevatten. Als er 8,64 gr/m waterdamp in de lucht aanwezig is, is de relatieve luchtvochtigheid 50%.

De relatieve luchtvochtigheid is – naast temperatuur – heel belangrijk voor het binnenklimaat. Een te hoge luchtvochtigheid voelt drukkend en klam, een te lage veroorzaakt droge, schrale lippen en slijmvliezen. De prettigste relatieve luchtvochtigheid ligt zo’n beetje tussen de 50 en 65% bij een kamertemperatuur van 21 graden. En laat dat nou ook het fijnst zijn voor een houten vloer!

Hout en vocht

Dat hout ook het beste gedijt bij een luchtvochtigheid die ligt tussen de 50 en 65% is natuurlijk geen toeval. Hout bevat vocht. En dat vocht wordt automatisch in balans gebracht met de hoeveelheid vocht in de ruimte waarin het hout zich bevindt. Daarom moet hout eerst een week tot tien dagen acclimatiseren in de ruimte waar de vloer gelegd wordt én de luchtvochtigheid moet in die tijd optimaal zijn in die ruimte. Op die manier wordt het hout geschikt gemaakt voor een lang leven in het vertrek waar het komt te liggen.

Maar, als de luchtvochtigheid te laag wordt, zal de omgeving wat van het vocht aan het hout onttrekken: het hout krimpt en kan kiertjes en scheurtjes gaan vertonen. Wordt de luchtvochtigheid te hoog, dan neemt het hout het vocht uit de omgeving op en kan het hout uitzetten en bol gaan staan. In de winter is de kans op een lage luchtvochtigheid het grootst. De buitentemperatuur is dan laag, wat betekent dat de lucht weinig waterdamp bevat, bijvoorbeeld 4 gr/mᵌ. Als die lucht in een warme ruimte komt, zal die 4 gr/mᵌ bij 20 graden een relatieve luchtvochtigheid geven van slechts 23%. Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in uw woning of kantoorruimte in de gaten houden.

Let wel: Een goede houtafwerking kan het proces van het afstaan en opnemen van waterdamp vertragen, maar nooit voorkomen. Als een te lage of te hoge luchtvochtigheid te lang aanhoudt, kan dit ernstige schade aan de houten vloer toebrengen.

Luchtbevochtigers en vochtonttrekkers

Het gebruik van een luchtbevochtiger of juist een vochtonttrekker is nodig als de juiste luchtvochtigheid moeilijk te bereiken en te handhaven is. Als de waarden iets te hoog of te laag liggen, kunnen eenvoudige maatregelen helpen. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kunt u bijvoorbeeld na het douchen de deur van de badkamer open laten staan, verdampers aan de centrale verwarming hangen, de waterkoker even door laten werken, enz. Slechts kort – of ’s nachts – ventileren is overigens ook beter dan de hele dag droge lucht van buiten aangevoerd krijgen. Als in de zomermaanden de luchtvochtigheid te hoog wordt, kunt u ook beter alleen ’s nachts ventileren. In huis zal het overdag namelijk koeler zijn dan buiten en als warme buitenlucht naar de koele ruimte komt, zal de relatieve luchtvochtigheid verder toenemen.

[ux_bestseller_products products=”” columns=”4″ title=”Bekijk deze vloeren”]

 

 

Scroll naar top