Vloeren demonteren en hergebruiken

Oude vloeren hergebruiken

Vloeren verkeren vaak nog in een goede staat als u een nieuwe woning koopt. Nieuwe vloeren leggen is dan vaak een extra kostenpost die niet zozeer nodig is. Ook wanneer u laminaat of parket uit uw oude woning haalt kunt u dit prima hergebruiken in uw nieuwe woning. Op die manier bespaart u op de kosten, maar behoudt u ook uw persoonlijke touch. Houd daarbij wel rekening met een aantal punten. Benieuwd? In dit nieuwe blog vertellen wij u graag meer over de verschillende mogelijkheden voor het hergebruiken voor houten vloeren.

Welke vloeren kan ik hergebruiken?

Er zijn een aantal soorten houten vloeren die geschikt zijn om te hergebruiken. Hier bedoelen we dan ook mee dat de vloerdelen uit de huidige woning worden gehaald en in de nieuwe woning gelegd kunnen worden. Een globaal punt, maar dat geldt voor ieder type hergebruikte vloer, is dat de oude vloeren vaak op maat zijn. Dat betekent dat u bij het leggen van een hergebruikte vloer vaak meer afval (kleine stukjes na het zagen bijvoorbeeld) overhoudt.

  • Laminaat: Laminaat staat erom bekend dat, indien het netjes wordt gedemonteerd, goed hergebruikt kan worden in een andere woning of ruimte. Controleer bij het demonteren altijd of er stroken of delen kapot of gebroken zijn. U wilt natuurlijk niet dat uw nieuwe vloer niet goed aansluit of deuken en kuilen heeft.
  • Parket: Ook parket kan worden gerecycled, maar vraagt wel om een professionele aanpak. Het is doorgaans een klusje dat u beter over kunt laten aan ervaren specialisten. Indien de vloer gelijmd is aan de ondervloer is het haast onmogelijk om niets te verliezen bij het losmaken. Houd er rekening mee dat u dus aanvullend parket moet kopen om eventuele gaten op te vullen. Eigenlijk kan slechts een zwevende vloer zonder al te veel materiaalverlies hergebruikt worden.
  • Massief: Ook massief eikenhouten vloeren kunnen worden hergebruikt. Belangrijke voorwaarde is echter wel dat, net als bij parket, de vloer maar beter niet gelijmd kan zijn op de ondervloer. Een zwevende, massieve vloer is beter te verwijderen.

 

Zelf vloeren leggen en hergebruiken

Uw nieuwe vloer leggen

Dan is het tijd om de hergebruikte vloer, al dan niet met aangevulde onderdelen, opnieuw te leggen. Let daarbij goed op dat het kleurverschil in de nieuwe en oude vloerdelen zo minimaal is. Uiteraard zijn de gebruikte vloerdelen anders van kleur (verkleurd, vlekken of andere beschadigingen). Vandaar kunt u deze vloerdelen soms beter schuren. Wanneer u dan de vloer behandelt (met wax, olie of lak) kunt u dit egaal aanbrengen op de nieuwe en oude vloerdelen om een zo’n egaal mogelijk effect te krijgen. Het hergebruiken van een vloer is een nauwkeurige klus: als u twijfelt is het beter om altijd contact met een professional op te nemen.

Scroll naar top