Vloeren zijn er in verschillende soorten en maten. Hetzelfde geldt voor de houtsoorten waar de vloeren van gemaakt zijn. Het gebruikte materiaal is namelijk niet voor elke houten vloer hetzelfde. Er zijn verschillende houtsoorten die voor vloeren worden gebruikt. En populaire variant is de eiken vloer. Wie kent ‘m niet? Deze massieve vloer staat bekend om zijn sfeervolle, natuurlijke uitstraling in huis. Naast eiken zijn er nog andere houtsoorten die voor vloeren worden gebruikt. We hebben de populairste varianten voor u op een rijtje gezet:

Eiken

Hoewel u de eikenvloer waarschijnlijk wel kent, verdient deze houtsoort toch een plekje in deze blog. Het is niet voor niets een van de populairste vloeren van het moment. Een eikenvloer is een massieve vloer, wat betekent dat deze van één enkele houtsoort is gemaakt. Dit geeft de vloer een robuuste en authentieke uitstraling. Het fijne aan eiken is dat u het op verschillende manieren kunt bewerken en afwerken. Hierdoor past het in vrijwel ieder interieur. Of u nu houdt van een stoere, verouderde vloer of een glad afgewerkte vloer: het kan allemaal. Een ander voordeel van eiken is dat het niet snel beschadigd. Het hout is namelijk vrij hard, waardoor de vloer voor een lange tijd mee gaat.

verschillende houtsoorten vloeren


Grenen

Net als eiken, is ook grenen een massieve houtsoort. Het grote verschil tussen eiken en grenen zit ‘m in de hardheid van het hout én de hoeveelheid noesten. Dit komt door de boom waarvan grenenhout afkomstig is. Grenenhout is afkomstig van de grove den. Deze boom heeft relatief veel takken. Deze groeiden op de plekken waar de noesten te zien zijn. Door deze noesten heeft deze houtsoort voor vloeren een heel natuurlijke uitstraling. De elementen van de natuur zijn er letterlijk in terug te zien. Dan nog even terugkomend op de hardheid van het hout: grenenhout is een stuk zachter dan eikenhout. Hierdoor is dit type hout ideaal als u op zoek bent naar een vloer met een verouderde uitstraling. Door de zachte structuur van het hout ontstaat dit effect vanzelf!

Een vloer met meerdere lagen

Eiken en grenen zijn de populairste massieve vloeren. Maar wist u dat er ook vloeren zijn die uit meerdere lagen bestaan? Bij een multiplank of lamelparketvloer bestaat de toplaag vaak uit eikenhout. Hiermee creëer je de uitstraling van een eikenhouten vloer, met de voordelen van de verschillende vloerlagen. Door de verschillende lagen in de vloer is deze namelijk uitstekend te combineren met vloerverwarming. Meer weten over de verschillende houtsoorten voor vloeren? Bekijk het assortiment houten vloeren van TrendVloeren!