Een vloer met een robuust uiterlijk

Vloer met patronen aanleggen

Net als dat er veel verschillende soorten type vloeren zijn, is er ook een ruime keuze uit het uiterlijk en vorm van deze vloeren. Wist u bijvoorbeeld dat u in een houten vloer allerlei patronen kunt aanleggen? Deze patronen geven uw vloer een stijlvol en uniek uiterlijk. Dankzij het toepassen van verschillende legpatronen in uw vloer kunt u veel bijdragen aan de stijl en sfeer van uw interieur. Want wie herkent de mooie houten parketvloeren in balzalen niet? Of juist moderne figuren en variaties in een eigentijds gebouw? U kunt eindeloos blijven combineren met verschillende legpatronen. Lees er hieronder meer over in ons nieuwe blog.

Visgraatmotief

Wanneer velen aan een houten vloer denken, zal het visgraafmotief de eerste associatie met een patroon in de vloer zijn die hen te binnen schiet. Bij een visgraatmotief worden de houten planken op een hoekse kan tegen elkaar gelegd. Waardoor een soort ‘pijlvormig’ motief naar boven ontstaat. Een visgraatmotief blijkt vandaag de dag nog razend populair in zowel moderne, als klassiekere woningen. Zowel parket, laminaat als een vloer van massief eikenhout kunnen in een patroon in visgraatvorm worden aangelegd. Let wel op met de rest van de inrichting. Dit type vloer kan soms nogal druk overkomen.

Hongaarse punt

De Hongaarse punt-vloer lijkt in eerste instantie veel op het visgraatmotief. Het verschil zit in de punten. Deze zijn ‘platter’ dan bij een visgraatmotief. De vloerdelen worden in een hoek van zestig graden gelegd. Stuk na stuk wordt er zo een patroon gelegd dat uiteindelijk wat wegheeft van de ‘sergeantsstreep’ op een militair uniform. Kiest u voor de Hongaarse punt-vloer, dan heeft u een mooie vloer die een stuk rustiger oogt dan een vloer met visgraatmotief.

Open of afwisselend?

Ook de open boek vloer (een vloer waarbij de nerven en noesten gewoon zichtbaar zijn) is nog altijd erg populair. U kunt dit soort vloer ook afwisselend aanleggen in patronen of in rechte planken. Omdat het zelf aanleggen van een vloer een tijdrovend en vrij nauwkeurige klus is, doet u er verstandig aan om hulp in te schakelen als u er niet uitkomt. Raadpleeg daarbij altijd een legwijzer of neem contact op met een professional. Zo weet u precies hoeveel planken u nodig heeft en waar er stukjes afgezaagd moeten worden.

Overige patronen

Houten vloeren zijn ook geschikt om wat meer afwijkende vormen en patronen mee aan te leggen. Wat te denken van mooie vijfhoeken of een gevlochten patroon? Al eeuwenlang wordt er stevig op los gecombineerd met verschillende geometrische en wiskundige patronen. Houd er altijd wel rekening mee dat dit de vloer een uniek uiterlijk geeft, maar tegelijk ook zorgt voor drukte op uw grond.

Scroll naar top