Eiken vloer

Veel mensen vinden een eiken vloer de mooiste vloerbedekking die er bestaat. Begrijpelijk; zo’n vloer heeft een robuuste, maar stijlvolle uitstraling. En doordat je ze op veel verschillende manieren kan afwerken, passen ze bij vrijwel ieder interieur.

Het voordeel van eiken vloeren:

  • Duurzaam karakter
  • Veel bewerkingsmogelijkheden
  • Bijzondere vlamtekening in het hout
  • Karakteristieke look
MULTIPLANK
Vanaf € 30,99
ex. BTW
Bekijk vloer
MULTIPLANK
Vanaf € 30,99
ex. BTW
Bekijk vloer
MULTIPLANK
Vanaf € 30,99
ex. BTW
Bekijk vloer
MULTIPLANK
Vanaf € 33,05
ex. BTW
Bekijk vloer
MULTIPLANK
Vanaf € 20,65
ex. BTW
Bekijk vloer
MULTIPLANK
Vanaf € 41,30
ex. BTW
Vanaf 60,00 per m2
Bekijk vloer
MULTIPLANK
Vanaf € 30,99
ex. BTW
Vanaf 47,50 per m2
Bekijk vloer
MULTIPLANK
Vanaf € 26,85
ex. BTW
Vanaf 42,50 per m2
Bekijk vloer

Een Frans eiken vloer: uiterlijke kenmerken

Voor een eiken vloer wordt meestal Frans eiken gebruikt. Frans eiken komt in verschillende soorten: met veel en met weinig noesten, waardoor er een speelse of juist rustige look ontstaat. Onbehandeld heeft deze vloer een geelbruine tot cognackleurige tint. Het bijzondere karakter van een eiken vloer is echter vooral te danken aan de vlamtekening in het hout. Die vlamtekening ontstaat doordat de stam van de boom in de hoogte steeds smaller wordt en er steeds minder jaarringen in voorkomen. Als het hout vervolgens in de lengterichting, evenwijdig aan de as van de boomstam, wordt gezaagd, vormen de jaarringen een wonderlijk vlampatroon.

De eigenschappen van een Frans eiken vloer

Eikenhout is sterk en hard en beschadigt minder snel dan bijvoorbeeld grenenhout. Het hout dat voor de vloeren wordt gebruikt, heeft een betrekkelijk hoog looizuurgehalte. Looizuur houdt schimmelvorming tegen, maar zorgt er daarnaast ervoor dat het hout gerookt kan worden, iets wat bij wit Amerikaans eikenhout niet mogelijk is. Dit rookproces geeft het hout een warme, diepbruine kleur.

Waarom zou u kiezen voor een eiken vloer?

Ten eerste kunt u met een eiken vloer ontzettend veel kanten uit. Afhankelijk van de smaak en de rest van het interieur, kunt u het hout op veel manieren bewerken en afwerken: oliën, lakken, roken, logen, borstelen of waxen. Op die manier beïnvloedt u de kleur en uitstraling van het hout. Weet wel dat elke manier van afwerken een andere vorm of mate van onderhoud vergt.

Het tweede voordeel is dat een eiken vloer een leven lang kan meegaan; het materiaal is sterk en hard en kan daardoor prima opnieuw geschuurd en afgewerkt worden. Dit maakt het een relatief goedkope vloerbedekking.

Tenslotte neemt de vloer de temperatuur van de omgeving gemakkelijk aan. Daarom zal een eiken vloer over het algemeen warm aanvoelen. Fijn op koude winterdagen en handig op slaapkamers.

Waar moet u op letten bij het selecteren van een eiken vloer?

Hout is een natuurlijk materiaal dat onder invloed van vocht en droogte ‘werkt’: het krimpt of zet enigszins uit. Hoe stabieler de luchtvochtigheidsgraad, hoe minder het hout werkt. Een hygrometer en een luchtbevochtiger zijn handige hulpmiddelen om de ruimtes met een eiken vloer op de ideale luchtvochtigheidsgraad van 55% tot 65% te houden.

Oog voor mens en planeet

Bijna al het hout voor de Frans eiken vloeren van TrendVloeren draagt het PEFC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een verantwoord bosbeheer; zo blijven de Franse bossen intact. In de schaverij werken onze professionals samen met mensen met een lichte beperking. Gezamenlijk werken zij met veel toewijding aan de kwaliteit van de eiken vloeren.

Eiken vloerdelen

Vroeger werden er vloerdelen gelegd als constructievloer. In oudere huizen kom je dit nog weleens tegen; bij het weghalen van vloerbedekking kom je dan ineens houten vloerdelen tegen. Tegenwoordig zijn de meeste constructievloeren gewoon van beton. Eiken vloerdelen worden nu gelegd vanuit een esthetisch oogpunt

Eiken vloerdelen