Vorige pagina

Eiken vloerdelen

Vroeger werden er vloerdelen gelegd als constructievloer. In oudere huizen kom je dit nog weleens tegen; bij het weghalen van vloerbedekking kom je dan ineens houten vloerdelen tegen. Tegenwoordig zijn de meeste constructievloeren gewoon van beton. Eiken vloerdelen worden nu gelegd vanuit een esthetisch oogpunt.

Het uiterlijk van een vloer van eiken vloerdelen

Eiken vloerdelen zijn er in verschillende soorten en kwaliteiten: soms komen er betrekkelijk veel noesten en kiertjes voor, andere keren nauwelijks. Dit maakt dat een vloer van eiken vloerdelen een stoere, robuuste uitstraling of juist een verfijnd en rustige uitstraling krijgt. Het meest karakteristieke van eiken vloerdelen is echter de vlamtekening in het hout; bij het kiezen van een bepaalde vorm van behandeling of afwerking, komt deze vlamtekening krachtiger of subtieler naar voren. Een favoriete afwerking is het roken. Dit geeft een prachtige, authentieke uitstraling.

De kenmerken van een vloer van eiken vloerdelen

Eiken vloerdelen zijn massieve planken met een dikte tot wel 20 mm dik. De breedte van deze planken kan variëren. Eikenhout is hardhout; het beschadigt niet zo snel en kan in principe een leven lang meegaan. Meestal wordt er hout van de Franse eik gebruikt. De Franse eik is rijk aan looizuur, iets wat schimmelvorming in het hout tegenhoudt en ervoor zorgt dat de eiken vloerdelen gerookt kunnen worden. Het is dan ook goed om te weten dat niet alle soorten eiken looizuur bevatten.

Waarom zou je kiezen voor eiken vloerdelen?

  • Eiken vloerdelen gaan een leven lang mee. De vloer is daarmee relatief goedkoop.
  • Doordat er verschillende leg- afwerkingsmogelijkheden zijn, kan de vloer op elk interieur én op elke budget worden afgestemd.
  • Bovendien beschadigt de vloer niet snel en is hij praktisch in onderhoud.
  • Tot slot hebben massief eiken vloerdelen een goed isolerend vermogen die door de juiste manier van leggen uitstekend benut kan worden.

Waar u op moet letten bij een vloer van eiken vloerdelen?

De vloerdelen kunnen los gelegd worden. Door de natuurlijke werking van het hout kunnen er subtiele kieren ontstaan. Schrik hier niet van; dit geeft juist een natuurlijke charme aan de vloer. Het voordeel van los leggen is dat je de vloer later gemakkelijk kunt meeverhuizen naar een nieuwe woning. U kunt de eiken vloerdelen ook aan een ondervloer van bijvoorbeeld spaanplaat bevestigen. Deze ondervloer moet vervolgens wel goed aan de constructievloer worden vastgemaakt, omdat er door de werking van het hout flink veel kracht op uitgeoefend wordt.

Eiken vloerdelen bij TrendVloeren

Het eikenhout dat wij gebruiken, kopen we rechtstreeks bij diverse zagerijen in Frankrijk in. Vervolgens bewerken wij het hout in de schaverij, TrendVloeren kan daarom kwalitatief hoogwaardige maar goedkope eiken vloerdelen leveren. Sterker nog, we geven hiervoor zelfs de laagste prijsgarantie af! Het meeste eikenhout dat we gebruiken, is PEFC gecertificeerd. Dit wereldwijde keurmerk garandeert verantwoord en duurzaam bosbeheer. Zo blijven de Franse bossen bewaard voor de vele generaties na ons.