Isolatie houten vloer

Een houten vloer is een vloer met karakter. Maar werkt de isolatie van een houten vloer hetzelfde als een tegelvloer of andere vloervarianten? In tegenstelling tot de meeste andere vloeren leeft een houten vloer. Het hout werkt onder invloed van vocht en temperatuur en dat maakt het onderhouden van een houten vloer anders dan het onderhouden van andere soorten vloeren. De isolatie van een houten vloer is daarom ook iets anders dan het isoleren van een tegelvloer. Trend Vloeren heeft ruime ervaring met houten vloeren en kan u dus alles vertellen over de manier waarop een houten vloer geïsoleerd dient te worden. Hieronder hebben we dit kort uiteengezet, zodat u weet waar u aan begint.

Hoe werkt isolatie houten vloer?

In principe werkt de isolatie van een houten vloer niet anders dan de isolatie die u bij een tegelvloer zou gebruiken. Toch is er een ding waar u rekening mee moet houden wanneer u de isolatie van uw houten vloer gaat aanschaffen. Zoals we hierboven al hebben aangegeven is hout een natuurlijk product dat leeft en werkt onder invloed van vocht. Nou is vocht niet per definitie schadelijk voor een houten vloer, maar het kan de kwaliteit van het hout wel aantasten wanneer het in of onder de vloer blijft zitten. Op deze manier kan het hout verstikken, waarna houtrot begint op te treden. Om dit te voorkomen zorgt u ervoor dat uw vloer kan ademen. Hiervoor gebruikt u isolatie met een open structuur, zoals minerale wol. Glaswol en steenwol zijn bekende isolatiematerialen die goed werken onder een houten vloer. Bovendien is de geluidsisolatie ook een positief kenmerk van deze materialen.

Bescherm uw vloer met goede isolatie

Goede isolatie van uw houten vloer zorgt ervoor dat het in winter lekker warm blijft en in de zomer niet te snel opwarmt in uw woning. Maar isolatie is dus ook belangrijk om uw houten vloer in goede conditie te houden. Niet alleen zorgt een open isolatiestructuur ervoor dat vocht niet in het hout blijft zitten, warme en koude lucht zullen minder kans krijgen om op het hout in te werken. Goede isolatie voorkomt plotselinge en hevige temperatuurschommelingen waar hout uit nature juist erg gevoelig voor is. Het is niet voor niets dat u uw houten vloer altijd eerst laat acclimatiseren voordat u deze kunt leggen.

Vragen? Neem contact op

Isolatie van een houten vloer zorgt er dus voor dat de temperatuur in uw woning niet teveel schommelt. Daarnaast beschermt goede isolatie uw houten vloer tegen vocht en temperatuurwisselingen. Bovendien kunt u er met isolatie voor zorgen dat geluidsoverdracht beperkt wordt. Wilt u meer weten over de voor- of nadelen van isolatie van uw houten vloer? Neem contact op met Trend Vloeren, wij helpen u graag bij het vinden van een geschikte oplossing voor uw situatie.

Scroll naar top