Altijd de laagste prijsgarantie!

Multiplank

De multiplank is een relatief nieuwe uitvinding onder de houten vloeren die snel zijn opmars maakt. Hij wordt ook wel duoplank, lamel(parket) of systeemplank genoemd. De benaming ‘multiplank’ refereert naar de wijze van produceren: de plank heeft een toplaag van massief hout – meestal eiken – die verlijmd is op een multiplex onderlaag. Dit maakt dat deze planken puur en alleen van hout zijn gemaakt en dus niet met laminaat te vergelijken zijn, dat een kunststof toplaag heeft.

Multiplank vloer kopen

Een vloer van multiplanken leggen met een toplaag van eiken geeft hetzelfde effect als het leggen van een massief eiken vloer. De toplaag varieert in dikte, maar is altijd dik genoeg om – indien nodig – verschillende keren te schuren en afwerken. Onbehandeld zijn de multiplanken geelbruin van kleur en hebben ze de typerende vlamtekening die een eiken vloer karakteriseert. Bovendien kan deze vloer over het algemeen (afhankelijk van de hoeveelheid looizuur) op dezelfde manier worden afgewerkt als de massieve variant: hij kan gerookt en geloogd worden en in de hardwaxolie, olie of lak gezet worden.

Verschillende mogelijkheden

De multiplank bestaat uit twee lagen. De multiplex onderlaag is opgebouwd uit meerdere kruislings verlijmde lagen die op een ondervloer liggen. De toplaag is van massief eiken. Dit wordt stevig op het multiplex verlijmd, zodat de hele plank vrijwel niet meer ‘werkt’ – krimpt of uitzet – onder invloed van temperatuur of vocht. Dit is essentieel voor vloeren die geen kieren mogen krijgen.

Net als andere houten vloeren, kan de multiplank-vloer zwevend gelegd worden. Hierdoor is de vloer dus gemakkelijk mee te verhuizen. Bovendien kun je de planken over de vloerverwarming te leggen; de planken hebben namelijk een lage warmteweerstand. Daarentegen houdt de eikenhouten toplaag warmte langer vast. Zo zijn er weinig temperatuurschommelingen én voelt de vloer heerlijk aan uw voeten aan. Ideaal voor in de woonkamer en de slaapkamer dus.

Waarom zou u kiezen voor een multiplank-vloer?

  • De multiplank-vloer is bij uitstek geschikt voor ruimtes met vloerverwarming, omdat de planken door de fabricage minder ‘werken’ onder invloed van temperatuur.
  • Daarnaast is de vloer ideaal voor grote ruimtes waarin de vloer zwevend gelegd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan huurwoningen, waarin het vaak niet toegestaan is om een (houten) vloer op de ondervloer te verlijmen.
  • Multiplanken kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt.
  • De vloerdelen kunnen naadloos gelegd worden, waardoor de vloer makkelijk te onderhouden is.
multiplank vloer

Belangrijke aandachtspunten

Hoe dikker de toplaag, hoe vaker de vloer geschuurd kan worden en hoe langer de vloer dus meegaat. Echter, dikkere toplagen kunnen meer kracht generen, waardoor de kans op delamineren (loslaten van toplaag) groter is. Als u kiest voor afwerking met olie, raden wij u een toplaag van 3 tot max 4 mm aan. Houd hier rekening mee in de aanschaf. Hoewel de multiplank-vloer nauwelijks werkt, raden we u toch aan rekening te houden met de luchtvochtigheidsgraad. Schaf eventueel een luchtbevochtiger aan voor een constant niveau.

Hout uit Frankrijk

De multiplank-vloeren van TrendVloeren hebben een solide toplaag van massief Frans eiken. Dit eiken draagt zo goed als uitsluitend het PEFC-keurmerk en wordt rechtstreeks en grootschalig bij zagerijen in Frankrijk ingekocht. Vervolgens wordt het hout in de schaverij bewerkt. Daarom kunnen we de prijzen laag houden. Onze professionele houtbewerkers werken in de schaverij samen met mensen met een lichte beperking om een kwalitatief uitstekend eindproduct te verkrijgen.

Multiplank in . . .

Kom langs in de loods!

Bent u benieuwd naar onze vloeren? U bent welkom in onze loods. Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande button. We helpen u graag verder!

Scroll naar top